Werken op afstand; de meeste van ons zijn het inmiddels zo gewend dat we ons wel een weg weten te vinden in de dagelijkse (online) werkzaamheden. De online vergaderingen vliegen je om de oren en de verschillende platformen hebben inmiddels ook geen geheimen meer voor je. Maar hoe zorg je voor een ijzersterke online presentatie en waar moet je op letten? We hebben een aantal tips op een rij gezet.
Online een presentatie geven brengt soms toch wat uitdagingen met zich mee. Tijdens een meeting met je collega’s om de dag door te nemen is het misschien minder erg dat je geluid of licht wat slechter is. Maar heb je een belangrijke afspraak, dan wil je er zeker van zijn dat je een ijzersterke online presentatie neerzet.
Om ervoor te zorgen dat jouw presentatie staat als een huis, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.
We kennen allemaal het gevoel dat je na een presentatie krijgt waarin het publiek oprecht geïnteresseerd was in jouw presentatie. Een goed gevoel, toch? Voor een online presentatie is dit niet anders dan een fysieke presentatie, behalve dat interactie misschien wel nog belangrijker is. Niet alleen jij praat tegen een scherm, je publiek kijkt ook naar een scherm. En dat is toch anders dan dat ze je in het echt zien met de nodige lichaamstaal.
Je wordt nog enthousiaster als het publiek vragen aan je stelt en je deze goed kunt beantwoorden. Interactie met je publiek zorgt vaak ook voor een meer ontspannen en afwisselende presentatie. Je zult zien dat de tijd voorbij vliegt!
Vraag eventueel een collega om de chat te beheren. Hij/zij kan hier vragen uit halen die jij vervolgens kunt beantwoorden. Ook dit zorgt voor interactie.
Aanvullend op de tip hierboven, wil het vaak ook helpen als de camera’s van het publiek aan staan. Zo voelt de presentatie een stuk persoonlijker en lijkt het niet op een telefoongesprek. Naast dat je mensen in hun ‘ogen’ kunt aankijken, kun je ook de reactie van mensen zien en wordt het een stuk leuker om te communiceren met het publiek.
Is er een hele grote groep betrokken bij je presentatie? Dan kan het gebruik van teveel camera’s in je beeld je weer afleiden. Bepaal dus voor jezelf wat je prettig vindt en wat het maximum is.
Geef je een online presentatie, dan zul je al snel geneigd zijn om dit zittend te doen. Je publiek zal immers ook zitten, op die manier zit je op dezelfde ‘ooghoogte’. Maar denk eens terug aan de tijden dat we nog fysiek presenteerde, dat deden we ook altijd staand. En dat brengt veel meer voordelen mee dan je zou denken!
We kennen allemaal het beeld van een gezicht dat je scherm vult. Maar je non-verbale communicatie zit niet alleen in je gezicht, dat zit in je hele lijf. Dus waarom zou je dat niet laten zien en je presentatie extra kracht bij zetten?
Zet die stoel opzij en neem een staande houding aan. Zorg dat je laptop of camera op de goede hoogte is afgesteld, zodat je geen gekke camerarichting krijgt en je armen en middel goed in beeld zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een stapel boeken, laptophouder of kastje.
Bonustip: als je staand presenteert, is niet alleen je ademhaling beter, ook je stem krijgt meer volume én je komt vaak sterker over.
Over het algemeen kunnen mensen digitaal hun aandacht er minder lang bij houden. Want eerlijk is eerlijk, kijken naar een scherm vergt toch meer inspanning dan kijken naar een fysieke presentatie. Zorg er dus voor dat je presentatie niet te lang duurt. Het is daarom nog belangrijker om een sterk verhaal te hebben. Vertel aan het begin hoe de presentatie zal verlopen en welke onderdelen of verschillende elementen aan bod komen. Zo weet het publiek wat hen te wachten staat. Geef bijvoorbeeld aan dat je de presentatie start met uitleg over het onderwerp, de verschillende onderdelen die aan bod komen en dat er aan het eind van de presentatie ruimte is voor het beantwoorden van extra vragen.
We begrijpen dat niet iedereen de luxe heeft van een werkkamer in huis. Hoe leuk we het ook vinden om even te spieken in de woonkamer van die ene collega, kan het tegelijkertijd erg afleidend werken. Zit er niets anders op dan in de woonkamer of een andere ruimte te presenteren? Zorg dan voor een rustige en neutrale achtergrond. Verberg de stapels was, ga niet voor de kleurrijke boekenkast zitten en ruim de afwas op. Alles wat kan afleiden van jouw presentatie haal je uit het zicht zodat de volledige aandacht naar jou gaat.
Het is misschien een open deur; een goede voorbereiding is het halve werk. Het zorgt er niet alleen voor dat je met veel meer zelfvertrouwen de presentatie in gaat, ook kun je eventuele technische proberen op tijd oplossen. Als je een online event vanuit huis presenteert, is het niet nodig om high-tech spullen aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of computer met een goede webcam en een goede microfoon. Als microfoon kunnen ook oordopjes of een koptelefoon worden gebruikt.
Zodra je weet welk platform je gaat gebruiken, kun je een aantal dagen van tevoren gaan testen met de tool. Controleer hoe het werkt om je scherm te delen, hoe je eventuele bestanden kunt klaarzetten voor het publiek, hoe je je scherm kunt opnemen, hoe de chat werkt en of je andere deelnemers rechten moet geven zodat ook zij hun scherm kunnen delen.
Ben je bekend met het platform? Mooi. Dan is het tijd om te zorgen voor een goede setting. Houd rekening met het volgende:
Een goede voorbereiding is niet alleen voor jou belangrijk, ook voor je publiek. Stuur vooraf eventueel een handleiding van het platform, wat tips voor een goede technische basis en zorg ervoor dat de deelnemers iets eerder in de tool kunnen. Zo is er voldoende tijd om te testen en ben je er zeker van dat alles soepel verloopt.